Birçok sabit sürücü üreticisi, bazı sabit sürücü modellerini geleneksel manyetik kayıt (CMR) yerine Shingle Manyetik Kayıt (SMR) adı verilen bir teknolojiyi kullanan modellerle sessizce değiştirdikleri için eleştirildi. SMR diskleri, özellikle RAID ortamlarında genellikle iyi performans göstermez. Bu, bazı SMR sürücülerini ağa bağlı depolama (NAS) cihazları için pazarlanan kırmızı sabit sürücü serisine kaydıran Western Digital’e karşı bazı davalara yol açtı. Buna karşılık, WD Kırmızı çizgisini yeniden adlandırdı ve sonunda sabit diskleri tarafından kullanılan kayıt teknolojisi konusunda daha şeffaf oldu.
Dışarıda kutudan çıkarılacak çok şey var ve başlamak için en iyi yer, tüm bu karmaşanın merkezindeki kayıt teknolojisidir. CMR, daha önce, yan yana yerleştirilmiş manyetik izlerle Dikey Kayıt (PMR) olarak biliniyordu. Synology tarafından açıklandığı gibi, bir CMR sürücüsüne veri yazmak, “veri bitlerini temsil eden manyetik elemanların kutuplarını diskin yüzeyine dik olarak hizalayarak” çalışır.
SMR, kısmen raylarla örtüşen biraz daha yeni bir teknolojidir. Yaygın benzetme, onu çatıdaki zona gibi düşünmektir. Disk üreticileri, parçaların daha ince olmasına ve dolayısıyla daha yoğun verilere sahip olmasına olanak tanıdığından, muhtemelen daha yüksek kapasitelerin üretilmesini daha ucuz hale getirdiği için, sabit sürücülerinden bazılarını SMR teknolojisine geçirdiler. Ancak, bir takas var. Bir ize veri yazıldığında, örtüşen izlerin bitlerini de etkiler ve bunların üzerine yazılması gerekir. Mevcut verilerin bu şekilde yeniden yazılması performansı olumsuz etkiler.
Bu, bazı durumlarda çok önemli değildir, ancak NAS ortamlarında potansiyel olarak büyük bir etkisi olabilir. ServeTheHome’dakiler bunu CMR ve SMR Red sürücüleri arasında doğrudan bir hesaplaşmada test etti.
En büyük performans farklılıkları, 125 GB dosya kopyalama testinde ve RAIDZ resilver karşılaştırmasında görüldü.
ServeTheHome, “Üç CMR okuyucusu da yeniden gümüşlemeyi 17 saatin altında rahat bir şekilde tamamlarken, SMR okuyucunun aynı görevi tamamlaması neredeyse 230 saat sürdü.” Dedi.
Tom’s Hardware’deki arkadaşlarımızın geçen ay belirttiği gibi, WD, bazı sürücülerinde SMR kullanımı nedeniyle iki toplu davaya konu olmuştur. Davalardan biri, Western Digital’in “Red NAS sabit disklerini gizlice standart CMR teknolojisinden çok daha yavaş SMR teknolojisine, müşterilerine açıklamadan düşürdüğünü” iddia etti.
ExtremeTech’ten Joel Hruska, Seagate ve Toshiba’yı benzer maskaralıklar nedeniyle aradı, ancak ikisini de hedef alan ilgili davaların farkında değilim.
Tartışma, WD ve diğerlerinin SMR teknolojisini bu konuda açık sözlü olmadan kullandıklarının ilk kez keşfedildiği Nisan ayına kadar uzanıyor. 23 Nisan tarihli bir blog yazısında Western Digital, “endişelerin yüksek sesle ve net bir şekilde duyulduğunu” söyledi ve hangi kapasitelerin CMR ve hangilerinin SMR kullandığını açıklayan bir sabit disk ailesi tablosu yayınladı.
Bu süreçte Western Digital, Red Drive serisini yeni bir “Plus” seviyesi ile yeniden adlandırdı. Artık aralarından seçim yapabileceğiniz Red, Red Plus ve Red Pro sürücüleri var. Yukarıdaki tabloda gösterildiği gibi yalnızca klasik kırmızı diskler SMR kullanır.
Western Digital’e göre “daha hafif SOHO” için uygun olmalarına rağmen, kırmızı disklerden birinin hala SMR kullandığını görmek biraz hayal kırıklığı yaratıyor. [small office/home office] iş yükleri.”
“Kullanım örneği analizimiz, SOHO iş yüklerinin tipik olarak kısa süreli disk erişimini temel aldığını gösteriyor. Bu, son derece düşük ortalama aktarım hızı (diskin kullanılabilir aktarım hızına göre) ile sonuçlanır ve gerekli arka planı gerçekleştirmek için çok sayıda DMSMR disk boşta kalma süresi sağlar. operasyonlar, bu uygulama için ideal bir seçimdir ”diyor Western Digital.
Fiyatta büyük bir fark olmadıkça, yine de bir NAS kutusu için bir CMR modeliyle gitmenizi tavsiye ederim.