Video kodlama çok daha verimli hale gelmek üzere. Fraunhofer HHI, H.265’e (HEVC) kıyasla %50’ye kadar daha iyi sıkıştırma sunan H.266 veya Çok Yönlü Video Kodlama (VVC) standardını resmi olarak yayınladı.
Algılanan görsel kaliteyi korurken, mevcut H.265 standardına kıyasla veri tüketimini yaklaşık yarı yarıya azaltabilen yeni, daha verimli bir kodlama standardı ortaya çıkıyor. Temel olarak sizin tarafınızdan daha fazlası ve bu, büyük miktarda veriyi baltalamadan daha yüksek çözünürlüklü videolar ve daha kaliteli içerik anlamına gelir.
Örneğin, H.265, 90 dakikalık UHD videoyu iletmek için 10 gigabayt veri gerektiriyorsa, H.266, izleme keyfiniz için videoyu yayınlamak için yalnızca beş gigabayta ihtiyaç duyar.
Fraunhofer HHI Video Kodlama Sistemleri Grup Müdürü Benjamin Bross, “Bu standarda yaklaşık üç yıl bağlı kaldıktan sonra, H.266 / VVC’nin geliştirilmesinde aracı olmaktan gurur duyuyoruz” dedi. “H.266 / VVC tarafından sunulan kodlama verimliliğindeki atılım nedeniyle, video kullanımı dünya çapında daha da artacak. Ayrıca, H.266 / VVC’nin artan çok yönlülüğü, daha geniş bir video iletimi yelpazesi için kullanımını daha çekici hale getiriyor. ve depolama uygulamaları.
Bu daha büyük uygulamalar, yüksek çözünürlüklü 360 ° video panoramaları ve 8K video içeriği içerir.
Şirketten yapılan bir basın açıklamasına göre, yeni standardı hızlandırabilecek yeni çipler zaten geliştiriliyor ve ortakları arasında Intel, Microsoft ve Sony bulunuyor.
Peki, iki kat verimli H.266 standardından en iyi şekilde ne zaman yararlanabiliriz? Muhtemelen bir süreliğine değil, korkarım. Bu donanımın genel kullanım için filtrelenmesi biraz zaman alacak ve yazılım bile kademeli olarak endüstrinin benimsenmesini gerektirecek.
Demek ki, Eğer geniş bir kabul görmektedir. Alliance for Open Media tarafından açık, telifsiz bir format olarak kurulan AV1 de dahil olmak üzere, kendilerini web’in geleceği olarak gören birçok video standardı vardır. H.264 ve H.265’in bugün itibariyle kesinlikle daha güçlü bir etkisi var, ancak H.266’nın gelecekte AV1’e kıyasla nasıl bir performans göstereceğini kim bilebilir ki, ikincisinin telifsiz modeli bir avantaj sağlayabilir.