artık hakkında değil Eğer Apple, Mac serisi için Intel donanımından ARM işlemcilere geçecek, ancak ne zaman, ve cevap yakında … çok yakında. Apple, bu yılki Dünya Çapında Geliştiriciler Konferansı’nda (WWDC) yaptığı duyuruyu, kendi özel silikonuna iki yıllık bir geçişe başladığını söyleyerek “Mac için gerçekten tarihi bir gün” olarak nitelendirdi.
Açık olmak gerekirse, geçiş zaten devam ediyor. Apple, içinde “Apple silikon” bulunan ilk Mac’i, IBM’in PowerPC donanımından Intel’in x86 işlemcilerine geçtikten yaklaşık 15 yıl sonra, yıl sonuna kadar gönderecek. Bu geçiş döneminin başlangıcı olacaktır.
Mac CEO’su “Apple’ın silikonu, güçlü özellikleri ve üstün performansıyla Mac’i her zamankinden daha güçlü ve verimli hale getirecek. Mac’in geleceği konusunda hiç bu kadar heyecanlanmamıştım” dedi. “Apple, Tim Cook, Bir deyim.
Apple’ın Intel donanımından uzaklaşmasının nedenlerinden biri, farklı ürün serilerinde ortak bir mimari oluşturmaya çalışmasıdır. iPad, iPhone ve Apple Watch, tıpkı Mac gibi ARM donanımına dayalı özel tasarımlarla çalışır. Ama tek sebep toplum değil.
Apple’a göre, iPhone’un işlemci performansı son on yılda 100 kattan fazla arttı. Aynı şekilde Apple, en yeni iPad Pro’nun orijinal iPad’den 1000 kat daha iyi GPU performansı sunduğunu iddia ediyor.
Donanım teknolojileri kıdemli başkan yardımcısı Johny Srouji, WWDC’ye “iPad Pro, PC dizüstü bilgisayarların büyük çoğunluğundan daha hızlı ve bu, mimarimizin Mac’e ne kadar iyi uyum sağlayacağının habercisi” dedi.
Bu muhtemelen doğru olsa da herşey iPad Pro’nun fiyatına uyan dizüstü bilgisayarlar muhtemelen çok daha iyi performans gösterecek.
Özünde Apple, Intel’den daha hızlı performans iyileştirmeleri ile daha iyi silikon oluşturabilmek için kendi üzerine bahse giriyor. Bu arada, duyurudan önce, görünüşe göre Apple’ın planlarına aşina olan insanlar Bloomberg’e kararın Intel çip performansında daha yavaş yıllık kazançlar gördükten sonra verildiğini söyledi. Ayrıca Apple’ın dahili testinin, Intel silikon üzerinden ARM donanımında ve “özellikle grafiklerde” ve AI destekli uygulamalarda “muazzam gelişmeler” gösterdiğini iddia ettiler.
Apple’ın asıl duyurusu, uzun süredir çip ortağı söz konusu olduğunda biraz daha diplomatikti. Cook, Apple’ın “gerçekten heyecanlandığı” çalışmalarda yeni Intel tabanlı Mac’ler olduğunu bile söyledi. Ayrıca Apple, macOS’un yeni sürümlerinin “gelecek yıllarda” Intel tabanlı Mac’leri destekleyeceğini vaat ediyor. Ancak aynı yazılımın çoğunun geçişten sağ çıkıp çıkmayacağı görülecektir.
Yine de, Apple’ın nihayetinde Intel’den uzaklaştığını ve zamanlamanın muhtemelen tesadüf olmadığını söylüyor. Son birkaç yıldır Intel için biraz zor oldu. Çip sıkıntısı ve 14 nanometreden 10 nm’ye beklenenden daha uzun bir üretim geçişi ile karşı karşıya kaldı ve AMD’nin tüm alanlarda (dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlar, sunucular) pazar payı kazanmasına yol açtı.
Apple, Intel’in verdiği mücadelenin acısını da hissetmiştir. Geçen yıl Forbes tarafından desteklenen Cook, dolaylı olarak Intel’i azalan gelir için suçlamıştı.
Cook, “Bir bütün olarak Mac işimiz için, Mart çeyreğinde işlemci kısıtlamalarıyla karşılaştık ve bu da bir yıl öncesine göre gelirde %5’lik bir düşüşe neden oldu” dedi. “Ancak bu kısıtlamalar olmasaydı Mac gelirimizin geçen yıla göre artacağına inanıyoruz ve bu zorluğun üçüncü çeyrek sonuçlarımız üzerinde önemli bir etkisi olacağını düşünmüyorum.”
Cook, açıkça Coffee Lake Refresh olarak bilinen 9. nesil Intel Core işlemcilerden bahsediyordu. Intel o zaman fark etse de etmese de, geriye dönüp bakıldığında bu yanlış adımla bir köprünün yıkıldığı görülüyor. Bu yılki WWDC sırasında Apple yangına bir varil gaz döktü.
Intel, bir müşteri olarak Apple’ın kaybından kurtulacak ve önümüzdeki iki yıl içinde işlem teknolojisinde AMD’nin çok iyi önüne geçebilir. Ama ideal değil. Apple, temel olarak, kendi özel ARM donanımına dayalı olarak, Intel işlemcilerden biraz daha az doğrudan daha güçlü Mac’ler oluşturabileceğini söylüyor.
Softbank’ın yan kuruluşu Arm Holdings tarafından geliştirilen ARM, cihazlar arasındaki benzerliği korurken kendi çiplerini geliştirmek isteyen diğer şirketlere lisanslanabilen bir dizi mimaridir. Apple ayrıca şirketle 1980’lere kadar uzanan uzun bir geçmişe sahiptir.
Bunun geliştiriciler tarafından nasıl benimsendiğini görmek ilginç olacak. Bazı büyük isimler şimdiden bize katıldı: Microsoft, ARM tabanlı Mac’lerde yerel olarak çalışan bir Office sürümü yapıyor ve Adobe, Lightroom dahil olmak üzere Creative Cloud uygulamalarıyla aynı şeyi yapıyor.
Bu girişimi teşvik etmek için Apple, A12Z Bionic SoC (iPad Pro’nunkiyle aynı), 16 GB RAM ve içine tıkıştırılmış 512 GB SSD’den oluşan Geliştirici Geçiş Kitini kullanıma sunuyor. şasi. Geliştiriciler ayrıca bir dizi yazılım aracına, belgelere, forum desteğine ve Big Sur adlı bir sonraki macOS sürümünün beta sürümlerine erişebilir.
1 saat 28 dakikadan başlayarak WWDC akışındaki geçişle ilgili daha fazlasını Apple’dan dinleyebilirsiniz.